Tuinontwerp plan – indeling

Grondbewerking

zaaien / planten

Gazon

Bestrating

Vijver

 

 

 

De natuurrijke tuin
Dieren brengen leven in de tuin. Maar hoe wordt uw tuin ook echt een thuis voor vogels en vlinders? Een natuurlijke tuin biedt voldoende beschutting, voedsel en water. Bijkomend voordeel is dat u dan minder last hebt van ziekten en plagen; deze komen in de natuurtuin namelijk weinig voor.Eigenlijk is het heel simpel. Wat voor mensen aantrekkelijk is, is dat voor de meeste dieren en insecten ook. Ook zij willen graag lekker en gevarieerd eten, een dak boven hun hoofd en op z’n tijd ook een goede wasbeurt!

Vijf tips voor een natuurrijke tuin

Er zijn vele manieren om uw tuin aantrekkelijker te maken voor dieren. Deze vijf tips zijn gemakkelijk te realiseren, zowel in grote als in kleine tuinen.

1)Plant een boom

2)Plant een struik

3)Maak een bloemenborder

4)Breng water in de tuin

5)Creëer extra voorzieningen voor dieren

Streef er liefst naar om alle vijf de tips toe te passen. De eerste drie tips zijn erop gericht meer hoogteverschillen in de tuin te krijgen. Hierdoor neemt het leefgebied voor dieren toe. Maar ook de andere tips zijn van belang. Hoe meer onderdelen van de top 5 in uw tuin gebruikt, hoe beter deze als leefgebied voor dieren functioneert. U maakt er zo een klein paradijsje van!

Plant bomen en struiken

Door bomen en struiken te planten vinden dieren voedsel, beschutting en nestelgelegenheid in uw tuin. Om u op weg te helpen in uw keuze hebben we uitgebreide lijsten met boom- en struiksoorten die geschikt zijn voor kleine tuinen en voor grote tuinen

Bloemen voor vogels en vlinders

Vaste planten vormen een goede aanvulling op de bomen en struiken in de natuurlijke tuin. Met name nectarrijke bloemen trekken insecten aan, die weer belangrijk voedsel zijn voor vogels en vleermuizen. Bloemzaden zijn weer aantrekkelijk voor vogels, knaagdieren en vele andere diertjes.

Milieu Centraal heeft lijsten samengesteld met zomerbloeiende vaste planten en planten die in de nazomer en herfst aantrekkelijk zijn voor mensen en dieren

Breng water in de tuin

Een natuurvijver is erg aantrekkelijk: zowel voor de dieren, als voor u om naar te kijken. Maar ook als hier geen ruimte voor is heeft water in de tuin altijd een meerwaarde. Dus ook een drinkschaal heeft nut voor vogels en insecten. In het artikel over water in de tuin vindt u uitgebreide informatie over de aanleg en onderhoud van de vijver

Creëer extra voorzieningen voor dieren

Wees niet te netjes in de tuin. Dieren gebruiken bladeren, dode takjes, achtergelaten bloempotten en andere rommeltjes om te schuilen en te overwinteren. Laat in de winter afgestorven plantenstengels staan en snoei die pas in het voorjaar weg.

Een andere manier om dieren te lokken is extra voorzieningen aan te brengen, zoals nestkastjes, vlinderkasten en hommelhotels. Voor elke diersoort die in de tuin voorkomt zijn speciale voorzienigen te koop. U heeft de meeste kans dieren te lokken die al in de directe omgeving van uw tuin voorkomen.