Onkruid bestrijden
Heb je het over de tuin dan komt al snel het onderwerp onkruid aan bod. Niet alleen het werk wat erbij komt kijken om een tuin onkruidvrij te maken maar ook de vraag wat is onkruid hoor ik maar al te vaak. Wie herkent de anekdotes nou niet die op vele verjaardagen ter sprake komen van manlief die zijn best had gedaan om de tuin onkruid vrij te maken maar wat later vaste planten bleken te zijn. Hiermee wordt al snel duidelijk dat wat voor de een onkruid is dit voor de ander niet zo hoeft te zijn. De definitie van onkruid luidt dan ook “Onkruid is een ongecultiveerd kruidachtig gewas die op een ongewenste plaats groeit”. Om onkruiden effectief te kunnen bestrijden dienen we eerst wat kennis op te doen van de soorten onkruid. Onkruid kan je in twee belangrijke groepen indelen nl. de wortelonkruiden en de zaadonkruiden

Wortelonkruiden bestrijden

Wortelonkruiden zijn de hardnekkigste onkruiden in de tuin. Helaas worden wortelonkruiden nog al eens op een verkeerde manier bestreden. Veel mensen pakken bij het zien van onkruid direct de schoffel. Schoffelen tegen wortelonkruiden werk averechts! Door het schoffelen zullen de worteluitlopers van de wortelonkruiden beschadigen en zich verder verspreiden in de tuin. Schoffelen tegen wortelonkruiden staat dus gelijk aan vermeerderen!

Wortelonkruiden wieden op kale stukken grond:

Ook het wieden van wortelonkruiden zal geen makkelijke klus zijn. Zodra je aan een wortelonkruid trekt zal het loof afbreken en de wortels of een gedeelte daarvan in de grond achterblijven. Gevolg is weer hetzelfde als bij schoffelen. Er is een manier van wieden wat wel goed werkt bij het gevecht tegen wortelonkruiden. Dit noemen we uitpuinen. Om de border uit te puinen maken we gebruik van een greep of riek. Steek de greep of riek in de grond en beweeg deze met een schokkerige beweging weer naar boven. De wortels zullen door het loswerken van de aarde naar de oppervlakte komen waardoor je ze makkelijk met de hand kan verwijderen. Op deze manier heb je de meeste kans dat je alle wortels te pakken krijgt. Uitpuinen werkt goed op stukken grond waar geen of weinig beplanting aanwezig is.

Wortelonkruiden bestrijden in vaste plantenborder:

Indien je het al zover hebt laten komen dat de wortels van de wortelonkruiden in/door het wortelgestel van gewenste beplanting groeien zul je wat geduld moeten hebben. Wortelonkruiden laten zich in deze situatie niet gemakkelijk verwijderen. Toch zijn er twee manieren om ook nu de wortelonkruiden weg te krijgen zonder de beplanting weg te gooien.

Manier 1:

Manier 1 pas je toe als er wel wortelonkruiden in de border groeien maar nog niet overwoekeren. In dit geval kan je de meeste, indien er ruimte genoeg is, wortelonkruiden uitpuinen (zoals hierboven beschreven). Het is een secuur werkje om tussen de vaste planten uit te puinen maar het werkt goed. De wortelonkruiden die in/door het wortelgestel van de vaste planten groeien laat je zitten. Verwijder in geen geval het loof van de wortelonkruiden. Het loof (blad) smeer je in met een kwastje met Roundup. Na de behandeling met Roundup duurt het ongeveer twee weken voordat je de wortelonkruiden ziet verwelken. Roundup is namelijk een bestrijdingsmiddel die opgenomen wordt door de gehele plant zodat ook het wortelgestel af zal sterven.

Manier 2:

Manier twee pas je toe als het lijkt dat er geen redden meer aan is. Schep in het najaar alle vaste planten uit de border waar de wortelonkruiden zich bevinden. De vaste planten scheur je (zie vaste planten scheuren). Tijdens het scheuren van de vaste planten verwijder je de wortels van de wortelonkruiden. De delen van de vaste planten die je straks weer terug wilt zetten geef je een tijdelijk onderkomen. Dit kan zijn een opkuilhoek of in een paar cement kuipen. Dit doe je om twee redenen. Ten eerste kan je zo goed in de gaten houden of er nog resten van wortelonkruiden in het wortelgestel van de vaste planten aanwezig zijn en ten tweede geeft dat de tijd om het stuk border waar de wortelonkruiden zich bevinden eens goed op te schonen. Zelf ben ik een groot voorstander om deze klus zonder chemische middelen uit te voeren. Dat wordt dus uitpuinen van de border zoals hierboven beschreven. Wacht een drietal weken met het terugplaatsen van de vaste planten die je een tijdelijk onderkomen hebt gegeven. Eventuele resten wortelonkruid die in deze tijd opkomen kan je dan verwijderen. Pas als je zeker weet dat er geen wortelonkruiden meer aanwezig zijn plant je de vaste planten weer uit in de border.

TIP:Dit is een uitgelezen kans direct de border te voorzien van goede tuinaarde/bemesting.

Wortelonkruiden tussen verharding of half verharding bestrijden:

Indien er tussen de bestrating of grindpaden wortelonkruiden groeien is het grijpen naar chemische middelen bijna onoverkomelijk. Er is echter nog één manier om van de lastige wortelonkruiden af te komen op verhardingen of half verhardingen. Je dient de wortelonkruiden dan uit te putten. Dit is wel een werkje waarbij je geduld moet hebben maar dat het werkt is zeker. Trek telkens als je ook maar het kleinste stukje blad van de wortelonkruiden op ziet komen deze weg. Na verloop van tijd zal je zien dat de wortelonkruiden het op zullen geven. Indien het om grote stukken bestrating/grind gaat is dit bijna niet meer te doen en is het kiezen voor een chemisch bestrijdingsmiddel de beste. Kies voor een bestrijdingsmiddel die opgenomen wordt door de plant zodat ook de wortels zullen afsterven.

Zaadonkruiden bestrijden.

Zaadonkruiden laten zich over het algemeen veel makkelijker verwijderen dan wortelonkruiden. Ook kan je preventief te werk gaan met antiworteldoek of bodembedekkers. Op welke manier je de zaadonkruiden ook te lijf gaat één ding staat vast. Zorg er in alle gevallen voor dat je de onkruiden bestreden hebt nog voordat ze zichzelf uitzaaien.

Zaadonkruiden wieden:

Doordat zaadonkruiden er over het algemeen makkelijk uit te trekken zijn lijkt wieden ook de beste oplossing. Onkruid wieden kan, vooral als je dit met regelmaat doet, een zeer ontspannen werkje in de tuin zijn. Denk bij het wieden wel goed aan je rug. De beste manier is om op je knieën te gaan zitten om de rug te ontzien. Draag hierbij wel goede kniebeschermers. Ook voor het wieden in de border heb ik een aantal nuttige tips die ik in het filmpje onkruid wieden uitleg.

Zaadonkruiden schoffelen:

Zaadonkruiden laten zich ook vrij makkelijk bestrijden door te schoffelen. Schoffelen doe je het liefst met droog en warm weer. Je hoeft dan het geschoffelde onkruid niet uit de border te harken. Door het droge weer zal het onkruid verdrogen. Indien het na het schoffelen gaat regenen loop je de kans dat het onkruid of een gedeelte daarvan weer wortel schiet. Schoffelen bij natte weersomstandigheden kan dus wel maar uitharken is dan voor een optimaal resultaat noodzakelijk. Schoffelen in de border vergt wel enige voorzichtigheid. Vaste planten en zelfs heesters die ondiep wortelen zullen schade kunnen oplopen door te schoffelen. Van schoffelen in de plantenborder ben ik dus geen voorstander. Wel is de schoffel een ideaal stuk gereedschap om het onkruid in de half verhardingen te bestrijden zoals een grindpad.

Zaadonkruiden tussen het straatwerk:

Zaadonkruiden die tussen de voegen van (sier)bestrating groeien zullen lastiger weg te krijgen zijn zonder gebruik te maken van chemische bestrijdingsmiddelen. Tijdens het wieden zal het regelmatig voorkomen dat de onkruiden zo vast zitten dat het er niet of nauwelijks uit te trekken is. Erger nog het loof breekt af en het wortelgestel blijft tussen de voegen zitten. Je kan er dan zeker van zijn dat binnen de kortste keren wederom het onkruid welig tiert tussen de bestrating.
Tips Tuinonderhoud
Tuinforum ( NIEUW )
De natuurrijke tuin
De moestuin
De Chinese tuin
De Japanse tuin
grondbewerking
De tuin bemesten
Compost maken
het zaaien van planten
verzorging van gazon
verzorging van bomen
verzorging van planten
verzorging van druiven
verzorging citrusplanten
Bloembollen
Snoeien
Enten en griffelen
Onkruid bestrijden
Ongediertebestrijding
tuinkalender
onderhoud zwembad
Home