compost makenCompost maken

Inhoudsopgave
* Compost maken
– Maak zelf een composthoop
– Welke stoffen kunt u composteren?
– De vier geheimen van het maken van goede compost.
Door zelf uw eigen compost te maken bespaart u niet alleen het geld dat u anders zou moeten besteden aan teelaarde en meststoffen, maar u draagt bovendien uw steentje bij voor een beter milieu. Ook een vuilniszak kost geld, en door uw snoeihout, aardappelschillen en andere resten van groenten en fruit niet langer in uw vuilbak, maar in uw compostvat te deponeren zult u jaarlijks een aanzienlijke hoeveelheid vuilniszakken minder gebruiken.

Compost is het resultaat van een natuurlijk proces waarbij micro-organismen ervoor zorgen dat resten van planten, groenten en fruit worden omgezet in een zeer waardevolle voedingsbron voor andere planten. Compost is donkerbruin en ruikt naar bosgrond. Het betekent een ware verjongingskuur voor al uw heesters als u één of twee maal per jaar de aarde er rond bedekt met een laagje van enkele centimeter. Zorg bij droog weer wel voor een goede besproeiing, want eenmaal uitgedroogd verandert compost in een vederlichte substantie die gewoon kan wegwaaien.

Compost heeft bovendien zeer interessante eigenschappen op langere termijn. Nadat het in de grond is getrokken verandert het de structuur ervan, zodat de bodem lichter wordt en het water beter vasthoudt. Zodoende worden de voedingsstoffen langer bewaard en geleidelijker aan de planten vrijgegeven. Het heeft ook een isolerende werking, dus de wortels hebben minder last van temperatuurverschillen. Planten die in een compostrijke bodem staan zijn sterker en gezonder. Daardoor zijn ze opvallend minder vatbaar voor ziekten.

Een heel leger

Compost maken doet u niet alleen, u krijgt vanzelf een heel leger kleine helpertjes. Bacteriën, schimmels, pissebedden en compostpieren lossen elkaar af in het productieproces. Daarom is het belangrijk dat u geen detergenten of andere reinigingsmiddelen gebruikt bij het reinigen van een lege compostcontainer. Waak erover dat er op geen enkele andere manier dergelijke stoffen in uw composteerbaar materiaal verzeild raken.

De compostpieren zullen via de gleufjes onderaan zelf hun weg vinden naar al het lekkers in uw compostcontainer, en ze zullen zich er naar hartelust vermenigvuldigen. Als u de inhoud van uw container door elkaar haalt zult u regelmatig plaatsen tegenkomen waar massa’s door elkaar wriemelende piertjes samen zitten. Ook de pissebedden en de micro-organismen komen vanzelf, u moet er in principe niets voor doen .

ZELF COMPOST MAKEN
Getagd op:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *